svētdiena, 2019. gada 28. aprīlis

Aprīļa pieraksti Nr.2 un vimbu kotletes ar alu.




Hypnos. Alternating currant. No sākuma nevar nodefinēt vai tas ir alus vai alus dzēriens. Upenes ... vaniļa ... skābums ... viegls ... Pozitīvi - garšas viena otru nepārmāc.



Malduguns. Pali. It kā skābais ipa. Principā dzirkstoša skābena bērzu sula ar upenēm. Bet " kompozīcija" sabalancēta. Tiešām garša pēc nedaudz ierūgušām bērzu sulām. Blakus Mārupes puses bērzu sulas salīdzināšanai. 😃



Japāņu rīsa alus. Izteikti rūgts.



DDH Citra pale ale. Atspirdzinošs un viegli rūgts.



Hopalaa. On the beech. Eils. Skābens, viegls.



Hopalaa. India pale lager. Viegls, viegli rūgts.



Hopalaa. Milkstout. Black oak. Melns, vaniļa, aromātisks stouts. Personīgi patīk, ja šāda tipa tumšajiem nedominē alkohols, kā dažam labam "lielo" alus darītavu ražojumam.



Nurme. Jaffa cake. Imperial stout. Stout jau pēc smaržas. Kaut kas vēl klāt garšas buķetē ... Melnā šokolāde ...



Malduguns. Piejūras klimats. Skābens alus padzēriens ar dažādu ogu biezeņu sajaukumu. Liekas, vairāk dominā jāņoga.



Hoplaa. Lagoon. Indian pale ale. Pustumšs, rūgts.



Kalēja. Cloud nr.5. Eila tipa? Liekas, ka vairāk velk uz vieglu ipa. Saldeni rūgtens. Tomēr pēcgarša skābeni rūgta.



Vimbu kotletes ar alu.

Nepieciešamās sastāvdaļas pamatmasas iegūšanai.
Piecas tīģergarneles.
Maisījums "Zelta vimba" (var neizmantot, ja ir bijusi veiksmīga iepriekšēja novērošana).
3 līdz 6 gaišā alus pudeles (atkarīgs no laika, kas nepieciešams pamatmasas iegūšanai).
Pamatmasas iegūšanai labāk izmantot laiku līdz ar pieneņu ziedēšanas sākumu.
Komanda drošākai pamatmasas atlasei, vismaz divi draugi plašākai teritorijas pārskatīšanai.

Tālākas darbības veiksmīgas pamatmasas atlases gadījumā, kam nepieciešami vismaz 5 atlasīti paraugi vismaz 30 cm garumā. Citādāk atkārto pamatmasas iegūšanas procesu.
Noņem filejas.
Sagriež kūpinātu speķi, gaļu 1/3 apjomā no fileju pamatmasas.
Vārītus kartupeļus 1/3 apjomā no fileju pamatmasas.
Filejas divas reizes samaļ ar gaļas mašīnu.
Samaļ speķi un kartupeļus.
Visu samaisa kopā. Sāls un pipari pēc sajūtas.
Cepšanas laikā izmantot stout tipa alu. Šī izvēle gan vairāk individuāla.


piektdiena, 2019. gada 19. aprīlis

Aprīļa pieraksti Nr.1


Kerala. ABI. Ipa. Tumšāks, izteikts ipa. Nedaudz skrien ārā no pudeles, kad atver (lietojiet atdzesētu).





Blondais eils. Liekas viega dūmu garša.





Nurme. Soura. Skābais. Tiešām uz cienītāju. Jāatzīmē labs dizains.





Nurme. Dent de lion. Pale ale. Vienkāršs, dzerams.





Wild at heart. White ipa. Tiešām "balts", viegluma izpratnē. Ja gribas rūgtu, bet ne ļoti.





Pugster. New England ipa. Vai ir aršķirība no wild ar heart? Sākumā neliekas. Varbūt nedaudz skābāka pēcgarša.





V1. Crew only. Lager. Labs, lai padzertos. Viegls, bez pretenzijām.





V1. Bad santa. Nosaukums neliek vilties. Šķidrās piparkūkas, krustnagliņas.





Malduguns. Dzelme. Dubultā ipa. Dubulti apiņota jau tikai smarža. Spēcīgi, rūgti, tumīgi.





Akmeņrags. Labietis. Atkalredzēšanās, tikai šoreiz 0.5 izpildījumā. Tipisks herbal stila alus, kad nogaršojot sāc minēt kāds meža vai purva augs ir likts lietā. Tādā brīdī atceros Latgales pusi, kur alus pamatsastāvā (tas bija pasen) bija iesala ekstrakts un purva vaivariņi 😃. Šis uz cienītāju ar mērķi ne vienkārši "padzerties".





V1. Weisbier. Viens alus veids pret/par kuru nevaru noformulēt attieksmi. Visbiežāk weis(balt)bier vairāk velk uz “pliekanbier”. 😃


Nedaudz no "tautas". Medalus no Latgales. Labs ar neuzbāzīgu, atšķirībā no dažām "lielajām" Latvijas (rūpnīcas gan ārpus valsts) alus darītavām, medus garšu.


Nobeigumā nedaudz no gastronomijas. Padoms, kur izlietot pēc vimbu makšķerēšanas neizlietotās tīģergarnes, sasaistot to ar alu. Šoreiz gan izmantojam dedzinātais alus. Pannā apcepot, līdzīgi kā lietojot vīnu šādās izdarībās, pievienojam nedaudz Valmiermuižas degalu.


P.S. Izskatās, ka šo sezonu vienu un to pašu alu atkārtoti lietot nevajadzēs. Arvien vairāk jaunas darītavas, eksperimenti. Šodien par Valmiermuižas "vēstniecības" veikaliņā 7 jauni, pirms dažām dienām Vinilbārā pārītis jauni no Malduguns, pārītis vēl Beerfoxā.