svētdiena, 2019. gada 24. marts

Jāatsāk likt iekšā novērojumi ...

Jāatsāk likt iekšā novērojumi. Citādāk Latvijas alus darītavas tā iespringušas, ka netiek līdzi aktualitātēm.



Vecākā ragana. Labietis. Dzērveņu smarža, nodevīgi viegla garša. Tiešām labs "alus vīns", kurš attaisno savu cenu (gandrīz 10eur! krogā). Kā jau vīnu, pa glāzei izvilku nedēļas garumā. 

Temperaments. Viedi. Uzkarsēts varbūt nedaudz labāks. Kafija, vīns? Pēcgarša pēc vārītu (negatavu) cūku pupu mizām :)

Valmiermuižas tumšais kūpinātais. Nav nomācošs biezums. Smarža - kaut kas uz viršu medu. 

Ja gribās to dūmu garšu arī uzkodās, kā reize sanāca vēl vienu Vidzemes ražojumu nomēģināt. Smiltenes kūpinātais mocarella. Iesaku!

Zaļā bise ar TNT apiņiem. Malduguns. Kārtīgs sīvums pat ipa cienītājam.

Hm – parādījusies salīdzinoši jauna alus darītava. Un, kā jau iepriekš novērots jaunajām alus darītavām, uzreiz daudz un dažādi eksperimenti. Jācer, ka neapstāsies savos eksperimentos, ka daža laba alus darītava (protams, pamata līnijai jābūt nemainīgai) vai neaizeksperimentēsies līdz pazušanai kā Eridan. Zemāk pirmie mēginātie. P.S. Vēl ledusskapī viens Eridan saglabāts :).

Lemon Joe - citra lager. V1 Brewery. Sākumā īsti nevar noformulēt viedokli. Jāskatās tālāk brūvētavas ražojumos. 

Hop dropper - ipa. V1 Brewery. Dzeramais, padzeramais ipa.

Luste. Pilsner. Nurme. Viegls padzerams gaišais ar nelielu rūgtumiņu. Vai ir tik labs, atšķirīgs, ja samērojam eur cenas ar "parastajiem"? Varbūt.
Tuksnesis. Pale Ale. ABi alus darītava. Atsvaidzinoša smarža, neliels sīvums.

Black Monday. Kafijas stout. Tumšs jā, bet priekš stouta stiprums pamaz. Priekš manis. Bet labs piedzerams alus uzkodām, medījumam. Kā reize ar ceptu "zaķīti".

Zaķītim:
  • Aļņa fileja
  • Sāls un pipari.
Uz pannas līdz “medium”.

Black moon. Black ipa.Kalēja alus. Hm, it kā abi iecienītākie alus veidi vienā. Jāpārdomā un jāpaņem vēl :).

24 hour milk shake ipa. V1 Brewery. Interesants un labs risinājums - ipa un avenes ...

Labrīt no malduguns. Vidēji tumīgs/gaišs ipa tipa.

Saison ipa un mežonīgā ipa. Valmiermuiža iztur savu pieeju par viegli dzeramiem, baudāmiem, bet ne pliekaniem aliem.

Vecais īrs. Stauts. Kaut kā ļoti novadējies, izčākstējis īrs. Nav tāda īsta biezuma. Viegli dzerams, atšķirībā no manas izpratnes, ka stauts ir lēni baudāms.

Bret you. Kalēja alus. Pirmā doma par vecu, negaršīgu šampanieti ... Pagaidām nenolasījās.
Pateicoties Latvijas alus darītavu aktivitātēm, materiāls vēl divām jaunām sērijām. Viena daļa jau albumā atiķešu formā, otra vēl ledusskapī :).

svētdiena, 2019. gada 3. marts

Alus un gastronomiskas vērtības

Par "piedevām" alum. Šoreiz bildēs ātrais un slinkais kartupeļu, medījuma sacepums.

Sastāvdaļas - kartupeļi, kūpināts speķis, aļņa gaļa un aļņa desa, rīvēts siers. Kāpēc ātrais un slinkais? Tāpēc, ka kartupeļus sagatavo spirālēs (ir taču redzēts piedāvājums publiskajos pasākumos), bet medījums ir aļņa konservs :). Zemāk process bildēs.







Klāt no iepriekš aprakstītajiem laikam labāk klāt pasēs citra ipa kontrastam.

Valmiermuiža. Baltijas porteris. Rupjmaizes garoziņu grauzdējums ... Pozitīvi, ka atšķirībā no dažiem "biežāk sastopamiem", nesit cauri spirta garšu ... Kafija? Nezinu gan. Augļi varbūt, bet grauzdēti kopā ar maizi.


Šoreiz pievienotā vērtība alum varētu būt to izmantojot kā piedevu jūras veltēm. Pēc bušu makšķerēšanas palikušas garneles, kuru "iesvaidīšanai" izmantojam kombināciju porteris, medus, ķiploki. Zemāk rezultāts bildē.






Sākums ...

Kādu laiku kolekcionējot Latvijas alus darītavu pudeļu etiķetes, reizē arī nogaršojot, citreiz nogaršojot un izlejot, iedomājos, ka jāpiefiksē degustācijas brīža sajūtas. Kaut arī gadu laikā ir izveidojies personīgs viedoklis par dažādiem alus veidiem, alus darītavām, ir bijuši arī gan pozitīvi gan negatīvi pārsteigumi.



Tad nu pirmās piezīmes par alu ar kārtas skaitli kolekcijā virs 1200 :).

Gada pirmā pārbaudāmā "porcija". Kā parasti, gandrīz visu jaunāko var nopirkt alus kvartālā.



Danču alus. Viedi alus darītava. Lager. Savs neliels rūgtumiņš. Iedomājos pēc garšas uzminēt alus krāsu, noteikti nevarētu būt gaišākais ...

Amerikas gaišais eils. Nomadu alus. Mozaīkas apiņi vai citra apiņi. Mozaīkas apiņi - intensīvāka garša, liekas, ka nedaudz atsit uz vieglu kūpinājumu. Citra - vieglāka garša, smarža. Protams, abiem vidējs rūgtumiņš. Krāsa - tumšāka mozaīkai, kaut arī nedaudz mazāks c2h5oh daudzums.